Різнобарвні весільні короваї випікає майстриня з Підплеші (ФОТО)

У руках цієї жінки звичайний хлібобулочний виріб перетворюється на шедевр кондитерського мистецтва. Тридцятирічна Квіта Костевич (Думнич) з Підплеші ось вже понад 10 років випікає весільні короваї на замовлення.

Особливістю її виробів є те, що, зберігаючи прадавні традиції випікання короваїв, майстриня вносить нотку новизни у рецептуру, надаючи випічці неповторності та витонченості. Тому її короваї такі популярні та  вже стали невід’ємним атрибутом весільних церемоній не тільки у Підплеші, а по всьому району.  

Займатися випічкою Квіта Костевич почала ще малою дівчинкою. А прищепила їй любов до цієї справи мама, яка теж є знаною майстринею-кондитеркою у селі.

Відколи себе пам’ятаю, мама завжди випікала весільні короваї. Дитиною я їй завжди допомагала, пробувала майструвати квіточки-прикраси на хлібини, придивлялася до процесу випікання виробу, тож  поступово навчилася і сама створювати таку смачну красу, - розповідає Квіта Василівна.

Свій перший коровай жінка спекла у 18 років на весілля однокласниці. Виріб сподобався всім – і замовникам, і гостям свята. Тож як тільки у селі дізналися, що Квіта Василівна теж почала пекти короваї, то посипалися замовлення.

Її роботи – справжні витвори кондитерського мистецтва, здатні задовольнити найвибагливіший смак та стати окрасою будь-якого свята. Солодкими шедеврами від пані Квіти залюбки ласують не лише у Підплеші, чимало поціновувачів її творчості є серед мешканців Широкого Луга та Тарасівки.

За весільний сезон майстриня випікає понад 30 традиційних хлібин. Каже, що справа ця непроста, однак, якщо любити свою роботу, то не помічаєш труднощів. Тим паче, що зараз має вже і маленьку помічницю. Так, дев’ятилітня донечка Даринка завзято допомагає мамі поратися на кухні.

На виготовлення одного короваю у жінки йде близько 5 годин. Спочатку Квіта Василівна місить тісто, яке має підкиснути, розкладає його у форми. Після того випікає хлібини впродовж 40-50 хвилин, виймає з духовки виріб і прикрашає його різноманітними віночками, квітами та композиціями з прісного кольорового чи білого тіста. Затим наряджений коровай випікає до готовності.

У Підплеші та навколишніх селах традиційний весільний коровай наряджають кольоровими квітками. А ось у інших селах району популярною є хлібина з нефарбованими декораціями, - зауважує майстриня. – Тому практикую випікати різні вироби, залежно від побажань замовника.

На запитання: у чому секрет смачної випічки? – Квіта Василівна відповідає, що його нема.


А для того, аби випічка була смачна, треба використовувати свіжі та натуральні продукти й з любов’ю братися за роботу.  Усі, хто хоч раз куштував короваї пані Квіти, замовляють їх у неї знову і знову. Вони неймовірно смачні, вражають своєю красою, а головне – зроблені з любов’ю.

Тож не тільки на весілля випікає майстриня короваї, нерідко у неї замовляють хлібини й на урочистості та святкові заходи.  Не обходяться зустрічі поважних гостей у будинках культури, церквах, садочках та школах без її виробів. А якось коровай Квіти Костевич представляв Тячівщину на конкурсі у Києві.

Користуються попитом серед мешканців району й паски від пані Квіти, їх вона випікає за старовинним рецептом.

Кондитерську справу Квіта Костевич вміло поєднувала спочатку з навчанням, адже у виші здобувала фах вчителя історії та правознавства, а згодом, після одруження, - з сімейними клопотами та доглядом за маленькою донечкою. Зараз же пані Квіта, окрім кондитерського


хобі, займається й громадською діяльністю, активно відстоює інтереси односельців у новоствореній громаді, та є членом виконкому Нересницької сільської ради та очолює виконком рідного села Підплеша.
























Матеріали по темі:

0 коментарів

Залиште Ваш коментар

Коментувати новину Cancel reply