На полонині Апецька триває сезон збору чорниці (ФОТО)
3 серпня 2020 р.
1585
0
У високогір’ях Тячівщинивже кілька тижнів триває сезон збору яфин. Заготівлею чорниць займаються мешканці гірських сіл як Тячівського, так і Рахівського районів. Щорічно, збираючи чорниці на полонинських плантація, селяни поповнюють свої сімейні бюджети хорошими прибутками. Однак збирання ягід – непроста та виснажлива справа.
Як відбувається збір «чорного золота» на горі Апецька, у нашому матеріалі.На полонину ми навідалися у передобідню пору, у цей час селяни вже назбирують по кілька кілограм яфин. Адже починається їх трудовий день на світанку.
Деякі селяни здійснюють виїзд на гору власним транспортом, інші групуються та винаймають автівку. З найближчих до гори сіл на полонину треба добиратися близько 2 годин.Оскільки Апецька розташована на межі двох районів – Тячівського та Рахівського – то й шляхів до вершини є кілька. Аби вспіти з самого ранку приступити до збору чорниці, селяни вирушають з населених пунктів о 3-4 годині ранку. Буває, що виїздять на гору й ввечері одного дня, ночують на полонині, а вже наступного ранку приступають до роботи.
Цьогоріч вершина Апецької вельми багатолюдна. У порівнянні з минулорічним яфинним сезоном, тут людей у кілька разів більше. По всій полонині розкинулось кількадесятків палаткових містечок та поодиноких палаток. Адже люди цілими компаніями та сім'ями приїздять на гору й залишаються тут на кілька діб.
- Ми разом з іншими підприємцями з Рахівського та Тячівського районів мали домовленість, що відкриватимемо сезон збору ягід після 1 серпня. Однак деякі заготовачі відкрили пункти прийомів яфини аж на 3-2 тижні раніше. Тож люди, у погоні за грошима, почали зривати всю ягоду підряд – і доспілу, і зелену. Нам нічого не залишалося, як також відкривати свої пункти прийому, бо інакше не було б вже що приймати, - розповідає чоловік.
Щодня на самій вершині діють кілька пунктів прийому яфин. Одні дають 55 грн за кілограм ягід, інші дорожче – 62 грн. Є й такі, які власним транспортом підвозить збирачів на плантації, оплачують їм обіди, а натомість дають людям за зібрані ними ягоди по 45 грн за кілограм.
Деякі селяни зібрані чорниці транспортуютьдо населених пунктів, де у пунктах прийому дають вже по 65 грн за кілограм ягід. У середньому за один день селяни назбирують по 15-20 кг яфин.
Пагорби полонини густо вкриті яфинничам. На тих, що ближче до дороги, ягід майже не залишилося. Аби натрапити на рясні кущики, треба йти якнайдалі від шляху. По всій полонині видніються постаті – селяни за допомогою гребінки старанно «вичісують» кущики.
Поруч відпочивають парубки з Дубового. Хлопці найманим транспортом приїхали на полонину зранку і теж вже зібрали по кілька кілограм ягід. Однак поки що додому не поспішають, після перекусу знову візьмуться до справи.
- «Чесати» ягоди не легко, - каже старший дубівчанин, який трудиться разом з молодими односельцями. – Цілий день треба пектись на сонці, якщо хочеш добре заробити.
Підходимо до інших збирачів, які трудяться на плантації за кілометр від наших попередніх співрозмовників. Більшість з них на полонину приїхали власним автомобілем. Деякі з собою привезли палатки та запаси їжі – мають намір побути тут кілька днів.
Для селян трудовий день завершується до 3 години дня. Ті, хто на полонину приїхав власним автотранспортом чи мотоциклом, наповнені яфинамиємності забирають з собою до населених пунктів. Інші ж зібраний урожайздають підприємцям на вершині.
Цього тижня розпочався збір чорниці й на інших гірських вершинах району, зокрема, на горі Красна.
Л.Білак для Tyachiv.com.ua
0 коментарів
Залиште Ваш коментар