Надіслати
НОВИНУ
 
7/25/2019    П:2365 К:0
Вівчарське літування на полонині Апецька у розпалі (ФОТО)
У літню пору на горі Апецькій стає гамірно. У сезон дозрівання яфин та кам’янок сюди масово з’їжджаються мешканці навколишніх гірських сіл для збору урожаю, а з весни до пізньої осені тут випасають отари вівчарі.
Нерідко навідуються на полонину й піші мандрівники та туристи на позашляховиках чи мотоциклах. Якщо збирачі ягід та туристи на полонині затримуються на день чи кілька днів, то для вівчаря гора стає домівкою на ціле літо.

…Ось вже більше місця, як  на узгір’ях полонини Апецька вівчар Юрій Декет з Дубового  разом з ще трьома односельчанами вигнали на пашу отару.

Зустріли ми Юру з вівцями у передобідню пору на одному з пагорбів полонини. Здалеку чути передзвін, що переплітається із беканням тварин, а з узгір’я відкривається миловидна картина: по-між зелено-жовтими кущиками яфин та густої псянки крутим схилом спускаються кількома шорами вівці, немов білі бусинки, – марадик  йде до тирли. Зупиняємо автівку та вже пішки спускаємося крутим схилом до отари. Молодий чабан, що поганяє овець, радо спілкується з нами.

Юра каже, що у марадику 370 овець дубівських газдів, є з десяток маржин й з Калин. На полонину вівчарі вигнали овець ще у квітні.
Вже за кілька днів полонину покинемо, але випасати отару продовжимо на узгір’ях гори, що ближче до селища. Зазвичай, на Митря овець власники вже розбирають, - розповідає вівчар.

Юра продовжує розповідь про перебування у горах:

Живемо у колибі, готуємо на відкритому вогні – ватрі. Наш день починається о 3 годині ранку з  доїння овець. Цей процес триває близько 2 годин. Після цього один з нас залишається готувати з молока сир, інші – ведуть на пашу отару. В обід та надвечір знову доїмо овець, і так – щодня.

Юра каже, що вівцематка не дає багато молока – до 200 г на раз. Тож, подаївши отару, усе молоко поміщається у путеру (велику діжку). Саме у цю діжку й  додають вівчарі закваску,  десь за годину молоко підкисає, і вже тоді готується сир та бринза.
За випас овець кожен газда платить пастухам по 400 грн. за маржину. Натомість за сезон від однієї вівці йому дають 8 кг готового сиру та бринзи.   

На запитання: чи не важко жити у горах? –  Юра відповідає:

Мене ще змалку тягнуло на полонину. Випасаю овець з малих літ, допомагав батькові, він – чабан зі стажем. А останні кілька  років й сам почав чабанити. Як кажуть, батьківську справу продовжив.

Поки ми розмовляли з вівчарем, його марадик вже попрямував серпантинними стежками до стаї. Чабан Юрій береться підганяти тих овець, що відстали від отари, поспішаючи на обіднє доїння. Прощаючись з нами, хлопець висловив занепокоєння, що вівчарство мало популярне серед молоді та поступово може занепасти. Однак ми переконалися, поки будуть такі відчайдухи, як дубівський хлопець Юра, вівчарська справа житиме.

Продовжили свою подорож  полониною і ми. За  кілька кілометрів від місця випасу дубівської отари зустрічаємо вже стаю з вівцями з сусіднього району – Рахівського.

Маржина відпочиває у загороді, а чабани Микола та два Юрії з Верхнього Водяного, завершивши процес приготування сиру, обідають. Вівчарі непроханих гостей зустрічають привітно й радо розповідають про своє життя у горах.

- Тільки вчора отару перегнали з одної стайні на цю. На попередньому місці, що біля лісу, ми перебувала близько місяця. Тож тварини випасли там  всю траву, треба було переходити, де є паша, - розповідають рахівські пастухи.

Чоловіки дозирають 400 овець та кілька кіз. Більшість маржин з Верхнього Водяного. За літування  вівці на полонині газди платять 500 грн. Традиційно, власник худоби отримує за сезон  8 кг сиру та бринзи з однієї тварини.

На нелегке життя у горах вівчарі не звикли скаржитися. Кажуть, їх все влаштовує. Тим паче, що живуть у модернізованій колибі, що радше нагадує літній будиночок. Тут три кімнати: одна служить кухнею, інша – спальнею, а у третій, комірчині, вистоюється готовий сир.

Допомагають вівчарям випасати маржин кілька вівчарських собак. Окрім овець, доглядають чабани й маленьку теличку та дорослого бика. Чоловіки кажуть, що за кілька днів до овечої отари приєднається ще й стая теличок.

Повертатись до села вівчарі мають намір тільки восени. Як і дубівські чабани, зійдуть з полонини на узгір’я і поступово, змінюючи локації, гнатимуть отару додому.

До Митря випас овець у горах завершимо, - кажуть чоловіки.

А тим часом літування отар на полонині Апецька у повному розпалі.













































Л.Білак для Tyachiv.com.ua



Коментарі (0)

Додати коментар
Введіть число
 
 
Новини від KINOafisha.ua
Загрузка...
Загрузка...
Афіша кінотеатра Cinema Citi