Надіслати
НОВИНУ
 
7/11/2019    П:187 К:0
У селах Тячівщини триває пора заготівлі сіна (ФОТО)
Якщо для одних літо – це пора відпусток та відпочинку, то для господарів, що тримають худобу, – час сінокосів. Зазвичай у високогір’ях району починається сезон косовиці у червні. Хоч раніше селяни до заготівлі сіна приступали тільки після Дня святих Петра і Павла.
Як розповідають місцеві ґазди, травень був доволі дощовий, тож трава добре підросла і вже у червні, з приходом тепла, люди почали сінокоси. Спекотний початок літа посприяв у заготівлі сіна. Тож більшість господарів вспіли скосити поля та висушити сіно ще до настання холодного циклону у регіоні. Зараз же, коли температура повітря лише +18°С, для більшості селян настала вимушена перерва у заготівлі сіна. Однак є й ті, що не продовжують косовиці, щоправда, зараз трава сушиться дещо повільніше.

За літо селянам треба заготовити до 3 тонн сіна, якщо тримають одну корову. І це за умови, що за літо худоба випасається, а як вона не покидає хліва, то необхідно і більше сухої трави. Приміром, одну тонну сіна можна заготовити на 30, а то й 50 соток полів, в залежності від урожайності.

Селяни бідкаються, що затратити на сінокоси іноді треба більші, ніж вартує готове сіно. Якщо сім’я велика й спільно трудяться на косовицях, то ще можна зекономити. Однак деяким господарям доводиться наймати робочу силу. Хороший косар за годину роботи бере від 80 грн., наймана гребіля обійдеться господарям від 250 грн. за день. Але покосити й посушити – це тільки півсправи, треба ж й доставити продукт додому. Оскільки більшість має поля на високогір’ях, то транспортувати готове сіно до хлівів біля осель доводиться вантажними машинами чи возами. Хто має власні автівки, перевіз обходиться дешевше, хто ж наймає, – викладає за одну ходку, залежно від відстані, яку необхідно подолати, та об’єму сіна, який може транспортувати авто чи віз, від тисячі гривень. Тоді, як один віз  (півтонни) посушеної трави коштує від 1800 грн. Однак вже ближче до зими ціна на сіно значно зросте.

Та заготівлею сіна косовиця не завершується, адже ближче до осені селяни вдруге скошують поля – заготовляють отаву – молоду траву, яка виростає на місці скошеної. Тож у тих, хто тримає худобу, роботи вистачає на все літо.





Tyachiv.com.ua

Коментарі (0)

Додати коментар
Введіть число
 
 
Новини від KINOafisha.ua
Загрузка...
Загрузка...
Афіша кінотеатра Cinema Citi