Надіслати
НОВИНУ
 
7/21/2014    П:2217 К:2
Чорниця – це смак, користь та поповнення сімейного бюджету
Гірська природа часто буває суворою та непривітною, але її примхливий норов повністю компенсується тими багатствами, які вона дає людям. Під живлющим промінням літнього сонця наливаються соком чорниця, ожина, малина, брусниця…
Все це не тільки неймовірна смакота, але ще й непоганий спосіб заробити. У гірських населених пунктах саме у розпалі збір чорниці. Ще до сходу сонця гуркотять сільськими вулицями вкриті брезентом вантажні машини, які везуть горян на полонину, адже десь ближче вже не знайдеш жодної ягідки – спритні селяни «визбирали» все ще на початку липня. 

Ягідний промисел процвітає і у Лопуховому. Як тільки чорниця починає дозрівати, селяни цілими сім’ями вирушають у гори на її пошуки, щоб продати і поповнити додатковими коштами сімейний бюджет. Кілограм чорниці лопухівчани можуть продати за 17 гривень, якщо вистачить сил донести ношу до пункту прийому, а ті, хто не хоче морочитися з важкими клунками та рюкзаками і збуває продукт на машині, якою виїхав на полонину, може заробити на одному кілограмі лише 15 гривень. Заробіток наче і непоганий, але для того щоб він був більш-менш відчутним треба добряче «попектися» під сонцем, оскільки за такі гроші продавати лише декілька кілограмів соковитих ягідок немає сенсу. 

Сезон збору чорниці триває від середини літа і аж до початку осені, а оскільки купують її лише у свіжому вигляді, тому лопухівчани намагаються продати за цей період якнайбільше, не дивлячись на відносну дешевизну продукту. Але якби було якесь підприємство по переробці чорниці то заробляти селяни могли б набагато більше, адже користь можна мати не тільки з соковитих ягідок, а й з листя та прутиків, на яких вони ростуть. Листям лікують деякі форми цукрового діабету та захворювання нирок. Цілющі властивості має також чорничний сік, якого видавиться чимало, поки ягоди принесуть з полонини і який потім просто виливається тоді як цілісний чи розбавлений водою він може надавати бактерицидну дію навіть на дизентерійну паличку та збудників черевного тифу. Також чорниця містить багато марганцю, міді, бору, титану, хрому, каротину, а також вітаміни С, Р, вітаміни групи В, лимонну, яблучну, янтарну кислоти та тростинний цукор. 

Зараз, коли з екранів телевізора та з рекламних плакатів сиплються заклики купувати найрізноманітніші ліки, що мають врятувати нас від хвороб, ми часто забуваємо, що природа давно потурбувалася про те, щоб людина могла відновлювати та підтримувати своє здоров’я без вживання різних хімікатів, а виключно з допомогою екологічно чистих продуктів. Тому дарунки природи треба використовувати якнайраціональніше та передавати досвід наступним поколінням.

                                                                                                                                                                                                       Олена Павлюк для tyachiv.com.ua

Коментарі (2)
А
7/31/2013 8:02:38 AM  |  IP: 172.17.32.***
Звісно, якщо якісь дурні будуть виривати ці "прутики" з корінням, то так і буде. Але якщо заготівлю проводити розумно то не буде ніякої катастрофи.
В
7/30/2013 10:26:48 AM  |  IP: 172.17.32.***
Якщо будуть заготовляти "прутики", як каже автор, то за рік-два про яфини будуть лиш в книгах читати.

<<Попередня
1
Наступна>>
Додати коментар
Введіть число
 
 
Новини від KINOafisha.ua
Загрузка...
Загрузка...
Афіша кінотеатра Cinema Citi