Надіслати
НОВИНУ
 
10/28/2013    П:4589 К:0
Сім'я Данч з Буштина вже майже шість років вирощує «царську рибу» (ФОТО)
Пан Василь - голова сім'ї, - охоче поділився особливостями ведення такого виду підприємницької діяльності.
В селищі Буштино сім’я Данч майже шість років займається вирощуванням надзвичайно цінної породи риб – осетра, яку ще називають «царською рибою». Невеличке рибне господарство є гордістю не лише родини, а й селища, адже аналогів його не має в цілому Закарпатті.
 
Любов до риболовлі у приватного підприємця з’явилася, коли ще Василь Васильович працював у Сибірі. Тоді й ловив осетра у природніх водоймах.  А коли через деякий час у знайомого в Чехії побачив озерце, то дуже здивувався, що ця надзвичайно вибаглива риба може жити і в штучних умовах. Відтоді загорівся бажанням зробити щось подібне в себе вдома.
 
Спочатку запустив декілька рибин до альпінарію і спостерігав, як вона росте та розмножується. Надалі зважився на сміливий експеримент: встановив вдома 4 басейни з відповідними фільтрами та системою підігріву температури. Такі ж конструкції приладнав і в природному водоймищі - на Млиновиці, що протікає недалеко від будинку. До речі, при монтажі необхідної технології керувався господар тільки власною інженерною кмітливістю.


 
- За рибою доглядаємо, як за малою дитиною, - розповідає  Василь Васильович. - Їй потрібно забезпечити стабільні рівень кисню у воді та температуру, яка дуже сильно впливає на зріст. Наприклад, якщо вода 8 градусів, то риба взагалі перестає їсти. Вона відчуває навіть циклічність доби. Відтак найоптимальнішою життєвою температурою вдень є 19 градусів, вночі - 18 градусів. За таких сприятливих умов за 1 рік осетра набирає до одного кілограма ваги.
 
Однак це не є закономірністю. Як зауважує приватний підприємець, у риби як у всіх живих істот, і зріст, і вага різні. Серед жителів водного господарства – три види осетра (руський, лєнський і бестер), а також форель. Що цікаво, їх можна розрізнити й за кольором. Є осетрини насиченого темного кольору, сірі, і особливо виразні зі світлим мармуровим забарвленням. Саме такою є величава Джесіка, яку господарі дуже добре знають «в обличчя». Розбіжність пан Василь теж пояснює генетичними природнім фактором. За характером риби дружелюбні і зовсім не бояться людей: їх можна торкнутися руками і легко зловити.


Багато клопоту виникає з розмноженням. У природньому середовищі риба у пошуках підходящого місця відпливає на далекі відстані. А в домашніх умовах доводиться робити штучне «доїння» ікри. Розрізнити самку від самця непросто, а от за технологію голландського вченого визначення статі однієї особини коштує 15 євро.


Харчується «царська риба» відбірним кормом, тонна якого коштує 22 тисячі гривень. Важливим є безперебійне постачання електроенергії, адже без кисню осетра не проживе і пів години. Як зізнався підприємець, були у нього випадки, коли через відключення світла вони втратили чимало мальків. Це послужило уроком для встановлення сигналізації, яка відтепер сповіщає про неполадки з електрикою.  
 
Однак, незважаючи на всі труднощі, сімейний бізнес Данчів набирає обертів. На сьогодні у їх водному господарстві вже достатньо риби для постачання в  магазини, ресторани чи інші торгові точки. З метою забезпечення належних умов для вирощування осетрини господар навіть розчистив ставок у парковій зоні. Після цього у ньому знову з’явились карасі, щуки, а місцеві рибалки виловлювали навіть форель. У планах господарів завезти на водоймище білих лебедів, які стануть його окрасою. Та основне у його підприємницькій діяльності, щоб кожен бажаючий має можливість придбати рідкісну рибу, яка цінується в усьому світі своїми поживними властивостями.
 
 Любов Немеш
 Тячівська РДА
Коментарі (0)

Додати коментар
Введіть число
 
 
Новини від KINOafisha.ua
Загрузка...
Загрузка...
Афіша кінотеатра Cinema Citi